2023年6月28日 Comment 0 Umeboshi -梅干し How to make umeboshi [Ingredients] ーume 2 kg ー(ume is Japanese plum, it is not plum or apricot but Unripe apricots would be a good substitute. ) ーcoarse salt (18% of ume) 360g ーshochu (vodka or other spirit) 100 ml [Preparation] (1) Prepare ume that have yellowish color all over, and wash them carefully with water. (2) Drain (1) in a strainer and remove the stems with a bamboo skewer or fork. (3) Wipe off the water from the ume one by one with a dry dish towel, put them in a large plastic bag, and sprinkle about 3/4 of the amount of spirit with spray bottle over all the ume in the bag. (4) Sprinkle about 3/4 of the quantity of coarse salt into the plastic bag (3), close the bag, and roll the ume with the whole bag to spread the salt evenly over the ume. (5)Sprinkle spirit on the bottom of the container, add the ume and make it flat, then sprinkle the rest of the spirit on top. Add all the remaining salt. (6)Spray spirit on a 2kg weight of a drop-lid, put it on (5), and cover with a lid. Place in a cool place out of the sun. [In 3 days] ume-vinegar rises and cover the ume fruit. If not, add more weight so to rise the ume-vinegar. [After 7 to 10 days] When the ume-vinegar rises to the top of the ume fruit, reduce the weight by half and store. Wait until the day after the 20th day from the date of preparation. If sunny days continue, take out the plums and spread them on a flat strainer. After spreading the ume on a strainer, dry them in the sun for two days on the front side, and one day on the back side. Put them inside the house at night. Store the dried ume in a container that is resistant to acid and salt, and keep them in a cool place out of the sun. Dried ume stored for a year are delicious. Freshly made ones are too sour. [材料] ・梅2kg ・粗塩 360g (梅の18%) ・焼酎(ウォッカなどのスピリット) 100ml [作り方] ①梅全体が黄色く色づいたものを用意し、ていねいに水洗いする。 ②①をザルにあげて水気をよく切り、竹串等でへたを取る。 ③乾いたふきんで梅の水気を一粒ずつ拭きとって大きめのポリ袋に入れ、霧吹きにいれた焼酎の約3/4量を袋の中で梅の全体に振りかける。 ④分量の約3/4の粗塩をポリ袋③に振り入れて、袋を閉じ、袋ごと梅を転がして塩をまんべんなく梅に行き渡らせる。 ⑤漬物容器の底に霧吹きで焼酎をふきつけ、④の梅を加えて平にならし、上に残りの焼酎を振りかける。残りの塩を梅の上にかぶせる。 ⑥落とし蓋約2kgの重しにスピリットを吹きつけて⑤にのせ、蓋をする。 日の当たらない涼しい場所に置く。 7日から10日後 梅酢が梅の実よりも上にたっぷり上がってきたら、重しを半分に減らし保管する。 漬けた日から20日目以降で晴れの日が続くまで待つ。 晴れの日が続くようなら、梅を取り出しザルに広げる。ザルに広げた梅は表2日、裏返して1日、天日に干す。夜は家の中に入れる。 干し終わった梅は酸や塩分に強い密閉容器に入れ、日の当たらない涼しい場所で保管する。 1年保管した梅干しが美味しいです。出来立ては酸っぱすぎて、塩味がたっています。